GUIDO BELCANTO In de kronkels van mijn geest

Er was een tijd toen het leven nog duidelijk was. Er was de BRT en je had Radio 1 en 2, dat was het zowat. Je kon er nog aan uit. De bevolking keek naar dezelfde programma’s en luisterde naar dezelfde liedjes.

In die gezegende tijd was Guido Belcanto een anonieme straatzanger. Hij schreef liedjes aan de lopende band en ging ze zingen in de kroegen doorheen gans Vlaanderen. Hij was bezield door het heilige vuur, de Heilige Geest was met hem en leidde hem onweerstaanbaar naar het pad van de bekendheid en roem.

38 jaar later staan er 16 platen op zijn actief, een catalogus van zo’n 300 liederen en is hij één der boegbeelden van het Vlaamse lied.

Het jaar 2019 was wellicht het meest succesvolle in zijn carrière.  Hij speelde zowat 100 concerten, werd gelauwerd in de Eregalerij van Radio 2 en bracht een driedubbel-cd uit met als titel Een zanger moet trachten pijn te verzachten. Bovendien was er op VRT een aflevering van Belpop gewijd aan Guido.

In 2020 werd alles anders. Het land ging in lockdown, de deuren naar het podium gingen op slot. Zangers moesten thuis blijven.  Guido trok zich terug  in de Franse Pyreneeën en verbleef daar een half jaar in gedwongen ballingschap.

De gedwongen terugtrekking uit het openbare leven gaf zijn creatieve geest nieuwe vleugels en hij begon zowaar nieuwe liedjes te schrijven aan de lopende band, in een roes die hem niet meer gegeven was sedert de tijd van volslagen onbekendheid.  Of zoals hij het zelf zegt: ”Ik schreef 20 nieuwe songs op 2 maanden tijd. Het was alsof ik opnieuw geboren werd als songschrijver, alsof ik aan een nieuw begin stond, net zoals 35 jaar geleden, alsof de goden mij stuurden, alsof de Heilige Geest mijn gids was.”

In ‘In de kronkels van mijn geest’ zullen we Guido Belcanto horen en zien zoals we hem kennen: als onze enige ware zanger van het levenslied, de troubadour der gebroken harten die de onvolmaaktheid van het leven en de liefde bezingt met groot mededogen en een verzachtende en troostende humor.

Is dit de wedergeboorte of gewoon de voortzetting van een uniek parcours in de geschiedenis van het Vlaamse lied? Met Guido Belcanto weet je het nooit, hij blijft maar doorgaan met ons te verrassen.

Met: Guido Belcanto met zijn band ‘Het broederschap’

Website: www.guidobelcanto.be

Locatie

Arjaantheater
Zonnebloemstraat 7 , 9500 Geraardsbergen

Organisatie

CC De Abdij
Abdijstraat 10 , 9500 Geraardsbergen
Website
http://www.ccdeabdij.be

Date

03 mrt 2023
Expired!

Time

8:00 pm