Processie van Plaisance

Elk jaar is er in Geraardsbergen ter gelegenheid van de kermis de ‘Processie van Plaisance’.De oorsprong van deze gebeurtenis heeft te maken met de relikwieën van St.- Bartholomeus, de patroonheilige van onze dekenale kerk.

In 1515 werden de relikwieën van de heilige Bartholomeus overgebracht van Sint- Martens-Lierde naar Geraardsbergen. Sindsdien gaat er jaarlijks een processie door op de feestdag van de Heilige Bartholomeus, 24 augustus, ofwel de zondag nadien. Tijdens deze ommegang worden de relikwieën door de kerkraad en de Geraardsbergse bevolking door de binnenstad rondgedragen. In 2015 vierde de stoet zijn 500ste verjaardag.

Tijdens de Processie van Plaisance zetten diverse verenigingen hun organisatie in de kijker. Meestal wordt de groep voorgegaan door hun eigen ‘Manneken-Pis’ in het pakje van de desbetreffende vereniging.

Ook de 3 reuzen van Geraardsbergen stappen mee op in de stoet.

Na de processie start het volksfeest Saint-Saucisse op de Markt. Daar wordt een levende Bartholomeus rondgedragen, gevolgd door de fanfare die de bezoekers laat meegenieten van plezier met een goede pint en luid gezang.

Date

28 aug 2022
Expired!

Time

10:00 am